HTML

Plakátmagány - aktuál(politikai) gondolatok

"Égve hagytad a folyosón a villanyt..." (Pilinszky)

Friss topikok

Linkblog

Szómágia

2012.10.22. 17:29 plakatmagany

Régen csodálkozom azon a furcsa elmeműveleten, hogy bizonyos filozófiák követői bajban vannak a SZAVAKKAL. Az írás is csoda. A nyelv is az. Az írás bizonyos történelmi-szellemi szinten szent, mert olyan kiszélesedett tudást adott az embernek, amit azelőtt képtelen volt memorizálni. Ezért születtek a szent írások, mert ezek a szájhagyományt túllépve már kiküszöböltek hibás eltéréseket az átadott információból. Na, jó, az írás értelmezése, és befogadása már egy másik kérdés. De lássuk be, a civilizáció egy szintjén, az írás szentesítése magának a civilizációnak az alapjává válik. 

2.

Namost arról beszélünk, hogy általában a jobboldali filozófiák és gondolkodásmódok, mindenekelőtt a vallásban gyökerezve kétségtelenül hordoznak magukban ilyen elemet. Pédául itt van ez a szó, amitől a legjobban félnek a vallásos emberek, az ISTEN. JAHWE - ki se szabadott mondani, ezért lehet JEHOVA is, hiszen, a leírt csak a JHW vagy V. Mondjuk a keresztény vallásban eleve félni kell az Istent, és hát van ott bőven még félnivaló, a gyehenna, meg a bűn, meg az egész árnyékvilág, ahol nem kell kincset gyűjteni - ugyebár.

Ugyanakkor vannak a varázsszavak, amelyek önálló életre kelve megoldják a problémákat, ezeket kell mormolni, egymás után sokszor, lásd penitencia, lásd liturgia. Kétségtelen, elég primitív leegyszerűsítése ez a dolognak, de lássuk jól, van itt egy fontos elme-művelet. Egy módszer, ami segít a felelősség viselésében esetenként elhárításában. Ez persze nem baj. Baj akkor, amikor politikai műveletté válik, mások akár egy egész társadalmi réteg, végsősoron egy nemzet kárára. Láttunk ilyet mostanában? Hogyne.

Fél ez a Matelcsy attól a szótól, hogy package. Mér? Aztán még félnek ezek a fantasztikus politikusok, már olyan szavaktól is mint demokrácia, vagy esélyegyenlőség, vagy szolidaritás, vagy modernizmus - sőt liberalizmus. Pedighát mindegyik fogalom csak számukra rémületes tartalmakká nőttek.

Namost a jobboldal baloldal meghatározással is óvatosan kéne azért bánni, gondoljunk a Gyurcsánra (ahogy vidéken mondják) micsoda baloldali politikus egy nagytőkés, aki a privatizációkor gazdagodott meg KISZ funkcionáriusként? Jó. Mit számít ez most? Számít, mert sose melózott egy gyárban, gőze sincs róla, hogy mit képvisel - hiába megy el kameráktól övezve egy miskolci lakótelepre.

3.

Nem mondom, hogy nem kellenek politikai filozófiák, de érdemes lelepleznünk újra és újra a kódszavaikat és méginkább érdemes újra és újra értelmeznünk a politikai szereplők filozófiai indíttatásait.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://plakatmagany.blog.hu/api/trackback/id/tr974861833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása