HTML

Plakátmagány - aktuál(politikai) gondolatok

"Égve hagytad a folyosón a villanyt..." (Pilinszky)

Friss topikok

Linkblog

(1 Elképzelt) Mai parlamenti felszólalás

2012.10.30. 11:48 plakatmagany

Tisztelt Képviselők, Tisztelt Kormány!

Hadd kezdjem felszólalásomat egy ismert viccel: a kisvakond és anyukája feljönnek a vakondtúrásból. "Mi ez a finom illatú, bársonyos zöld szőnyeg itt körülöttünk?" - kérdezi a kisvakond. "Ez itt a fű." - feleli az anyukája. "És mi az a szikrázó csodálatos kékség ott fent?" - kérdezi megint a kisvakond. "Az meg az ég." - válaszolja a vakondmama. "Te anya, miért élünk mi a föld alatt?" Képed el a kisvakond... "Mert ez a mi hazánk." - mondja az anyuka.

Ez a kormány rendkívül hazafias - szólamaiban. Rendkívül elszánt a haza érdekében. De kérdezzük csak meg újra, hogy mi tölti meg a haza fogalmát tartalommal a fiatalság számára? Sőt kérdezzük úgy, kinek a feladata megtölteni tartalommal? És mi ez a tartalom? Nem tévedünk, ha azt mondjuk, hogy a kormánynak aztán ez az egy feladata van: megtölteni tartalommal a választói számára a haza fogalmát. A haza nem a múlt, hanem a jövő. Nem a megcsontosodott kánonok, szimbólumok üres múzeuma, hanem a jövő lehetősége. Ezzel válik a haza fogalma élővé. Ez a kötelessége a mindenkori kormánynak, hogy lehetőségeket, távlatokat nyisson az őt megválasztó polgároknak, akik hazává varázsolják az országot. Hogy az övéknek érezzék. Ne a 30 valahány százalék kétharmada érezze csak hazának, mert az nagyon kevés többség ahhoz, hogy élő remény fűtse a felnövekvő fiatalok ambícióit.

Én úgy látom, tisztelt képviselők, hogy ez a kormány eddig csak elvett lehetőségeket és nem adott semmit, azon az egyen kívül, ami kétségtelenül bajba sodorta az egész nemzetgazdaságot, hogy a 16%-os szja-val a gazdagok lehetőségeit kitágította. Igaz, ebből se lett se GDP-, se gazdasági, se fogyasztásnövekedés, mert az az elvi pénz, ami ott maradt, valahol eltűnt. Nem jelent meg sehol.

Ugyanakkor már szinte mindenkit megrövidített, megkeserített Orbán Viktor csapata, újabban a fiatalok ellen fordult, akik nem átalltak informatika és angol tanulás birtokában kicsit kilépni tapasztalatot szerezni az európai nagyobb hazába. Ők nem veszekednek az EU-val, nem sallert akarnak osztani, hanem tanulni szeretnének az okosabbtól. Ott, ahol a dolgok jobban szervezettek, jobban működnek, kevés az ígérgetés, több a számonkérés - a hatalom irányába. Ahol senki se sajátíthatja ki egy egész nemzet érdekét - mégegyszer szögezzük le - 30 valahány százalékos részvétel mellett elért 2/3-os többséggel. Most tehát a jövő lehetőségeinek a nyírbálása jön: ne tanulj angolul, és informatikai ismereteid se legyenek - ne legyen eurokonform a tudásod. Vakondoskodj csak itthon 48 ezerér. Abból is meg lehet élni, eszedbe ne jusson konyakot rendelni!   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://plakatmagany.blog.hu/api/trackback/id/tr174878816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása